Kako začeti s 3D tiskalnikom

Karatek vodič kako narediti prve korake v svet 3D tiskanja. Za najbolj razširjene tiskalnike tipa FDM (Fused Deposition Modeling) 
Ta vodič je namenjen predvsem začetnikom, ki si še niso lastili 3D tiskalnika in bi jih lahko prve ovire ustavile na začetku poti. Veliko proizvajalcev in prodajalcev 3D tiskalnikov ne opiše postopka kako opraviti prvo kalibracijo stroja. Iz tega razloga veliko začetnikov zapravi veliko dragocenega časa še preden uspejo natisniti prvi izdelek.

Postavitev tiskalnika

Ko smo stroj odpakirali in sestavili po navodilih proizvajalca, le tega postavimo na togo stabilno in vodoravno podlago.
 Podlaga je lahko toga miza, stabilna nizka omara ali tla.
Preverimo tudi, da postavitev stroja omogoča dovolj prostora in stabilnosti v skrajnih položajih osi. 
Upoštevati je potrebno tudi, da bo tiskalnik med obratovanjem povzročal hrup in treslaje.

Nastavitev X osi

Gre za pomemben korak, katerega večina začetnikov preskoči ali spregleda. Pri večini FDM 3D tiskalnikov je to os, ki jo poganjata dva koračna motorčka. Pri nekaterih tiskalnikih ta os že tovarniško odstopa za nekaj milimetrov. Nekateri novejši tiskalniki so že opremljeni z jermenico, ki povezuje navojni palici na obeh straneh, vendar je tudi v tem primeru priporočljivo preveriti odstopanje na obeh straneh.

Pomembno je da zagotovimo pravokotnost X osi na Z os.
To lahko dosežemo z dvema enakima prizmama, ki vsako na svoji strani postavimo med ohošje stroja ter vodilo X osi. Če je mogoče v meniju stroja izključimo koračne motorčke, drugače izključimo stroj. Na obeh straneh postavimo prizmi ter se prepričamo, da se X os na obeh straneh dotika prizme. V kolikor je na eni strani vidno odstopanje na tej strani ročno zavrtimo navojno palico, da doseženo željen dotik. Če sta navojni palici povezani z zobatim remenom, v tem primeru odvijemo vijak na eni od jermenic, nastavimo ustrezno pozicijo ter nazaj zavijemo vijak jermenice.

Pri tiskalnikih ki imajo ustrezna varovala, kot so jermenica ali samozavorne matice, tega procesa ni potrebno ponavljati pri vsakem zagonu.

creality 3d printer slovenia cr 10s pro azurefilm

Leveliranje mize XY

Naslednji korak je ročno nastavljanje mize (AUX leveling). Pod mizo v skrajnih točkah se nahajajo štirje kolesca za nastavljanje vijakov. Idealno nastavitev bi bila, da so ti vijaki zategnjeni tako, da je vzmet med mizo in kolescem skoraj do konca stisnjena, vendar ker miza tiskalnika ni idealna, je potrebno pustiti nekaj maneverskega prostora. Za začetek zavrtite vse štiri vijake do skrajne točke ter jih nato sprostite za dva do tri obrate.

V stroju v meniju poiščite funkcijo za leveliranje mize (AUX leveling) ter sledite navodilom:
– Izberite točko 1. Šoba (senzor Z osi) se bo postavila na sredino mize. V tej poziciji naj bo med mizo in šobo komaj dovolj prostora, za list papirja. Razdaljo testiramo tako, da med mizo in šobo povlečemo raven list papirja, ki naj med premikanjem neovirano drsi po mizi, ob enem pa se naj čuti rahlo trenje ob šobo. 
– V meniju izberemo točko 2. Šoba se prestavi v eno izmed skrajnih točk mize. Z papirjem ponovno preverimo razdaljo šobe in mize z papirjem. Po potrebi vrtimo kolesce pod to točko, do te mere, da dosežemo ustrezno drsenje papirja med šobo in mizo.
– V meniju izberemo točke 3, 4 in 5, ter ponovimo proces ki smo ga naredili v točki 2.
Ko smo zaključili leveliranje v točki 5, je priporočljivo, da še ponovno preverimo preverimo točke 2,3,4 in 5. 

Ta poravnava mize bi morala zadostovati za več mesecev. Po potrebi se s časoma poravnava ponovi. 

 

Oddaljenost šobe Z os

Sedaj smo pripravljeni na prvo tiskanje. Na spominski kartici so ponavadi že nameščeni demonstracijski programi za prvo tiskanje. V ekstruder smo po navodilu proizvajalca namestili ustrezen filament, v meniju izbrali prednaložen 3D objekt, ter pritisnili Start. Proizvajalec je v demostracijskih datotekah že izbral ustrezne nastavitve za tiskanje. Te so hitrost, temperatura mize in temperatura šobe. Stroj bo nekaj časa miroval, dokler temperaturi šobe in mize nebota dosegli željene vrednosti. 

Nato se bo senzor višine premikal v izbrane točke na mizi in odčital površino mize. Med tem se bo skozi šobo že iztisnilo nekaj filamenta, da bo šoba že pripravljena za prvo tiskanje. Nato se bo šoba postavila v začetno točko, se približala mizi in začne se tiskanje.

Če bo šlo vse po načrtu, se bo na mizo lepil tanek sploščen sloj plastike, ki se od mize ne bo ločil. Običajno bo program prvo zarisal tanke črte, ali obrobe vstran od končnega izdelka, katere nam bodo omogočale zadnje popravke višine Z osi pred tiskanjem.


Z prvimi napakami se bomo hitro naučili, kakšna je ustrezna debelina filamenta. 

Prvi sloj tiskanja

Filament

Za začetek je smiselna uporaba PLA filamenta. Le ta je enostaven za začetnike. Kot vsak material ima svoje prednosti in slabosti.
– Prednosti enostaven za tiskanje, nižja temperatura šobe, odpornost na temperaturna nihanja v prostoru …
– Slabosti so nižja temperaturna obstojnost končnih izdekov, nižja kemična in mehanska obstojnost,..

Kalibracije

Po prvih uspešnih tiskih, je smisleno opraviti prve kalibracije:

  • dimenzijske kalibracije. Natisnemo vzorčne kocke inpreverimo dimenzijska odstopanja
  • kalibracija filamenta. Testiramo, če tiskalnik uprablja predvideno dolžino filamenta. Izmerimo 10 centimeterski pas filamenta pred ekstruderjem, nato pa tiskalniku ukažemo naj spusti skozi šobo 10 cm filamenta. Če se pojavi razlika, je potrebno prilagoditi nastavitev.
  • Mehanska kalibracija stroja. Odpravljanje zračnosti v vodilih, nastavitev remenov,… (sledite navodilom proizvajalca)
  • Na spletu je veliko raznih testnih 3d objektov, s katerimi lahko testiramo natančnost tiskanja pri različnih temperaturah in hitrostih.

Programska oprema za razrez 3d modelov - Slicerji

Izbira je odvisna od vašega tiskalnika. Zraven nekaterih tiskalnikov že dobimo osnovne slicerje, pri nekaterih tiskalnikih jih lahko menjamo, pri drugih pa to ni mogoče.
Pri zelo razširjenih Crealiti tiskalnikih je zraven že Crealiti slicer, le ta je enostaven za popolnega začetnika, vendar je tudi zelo omejen z nastavitvami. Iz izkušenj lahko povem, da je bil prehod na Cura Slicer odlična izbira. Ta slicer pogosto posodabljajo, je dokaj enostaven za uporabo, brezplačen in zelo razširjen. Na začetku si je potrebno ustvariti profil vašega stroja in na spletu poiskati preizkušene nastavitve za vaš model tiskalnika.

Vse nastavitve in prilagoditve stroja in programske opreme  izvedite na lastno odgovornost. Upoštevajte navodila proizvajalca ter pri vsakem koraku uporabite lastno presojo. Vsebina tega prispevka je dobronamerna in je namenjena predvsem začetnikom. Podjetje Replikator d.o.o. ne odgovarja za morebitne okvare in poškodbe vašega 3D tiskalnika.

Shopping Cart
REPLIKATOR - Unikatni leseni izdelki
Scroll to Top