Kaj vpliva na ceno laserskega graviranja in rezanja

Velikost izdelka

  1. Večja kot je površina izdelka več časa se porabi za graviranje. Praviloma porabljen čas narašča kvadratno z povečevanjem izdelka. Na ceno tudi vpliva vrsta graviranja ter gostota črt. Gostota graviranja je lahko pri večjih izdelkih nekoliko nižja(eden izmed načinov kako lahko optimiziramo ceno večjih površin).
  2. Cena materiala se povečuje z debelino in površino. Če izdelek enakomerno povečamo po dolžini in širini za dvakrat, porabimo štirikrat več materiala.
  3. Na porabljen čas laserskega graviranja vpliva doložina vseh krivulj ki jih izrežemo ter ustrzna hitrost, ki je odvisna od izbranega materiala in njegove debeline. 
laserski rezalnik

Debelina materiala

  1. Debelina materiala na graviranje ne vpliva.
  2. Cena materiala se z debelino povečuje. Cena praviloma narašča sorazmerno z debelino, razen pri nekaterih izjemah, kjer je cena za tanjše plošče višja zaradi zahtevnejših proizvodnih procesov.
  3. Debelina materiala ima velik vpliv na porabljen čas laserskega rezanja. Z večanjem debeline hitrost laserskega rezanja strmo pada. 
napis ženin in nevesta

Izbira materiala

Vsak material ima svoje specifične lastnosti. Nekateri so primerni tako za graviranje in rezanje, drugi pa samo za lasersko rezanje ali graviranje.

Zahtevana natančnost

Pri laserskem graviranju nastavljamo kako gosto bodo črte gravure skupaj ali narazen. Več črt kot izberemo na milimter več časa bo potrebnega. Kadar graviramo majhne črke moramo nastaviti višjo gostoto, da obdržimo ostrino. Pri večjih površinah pa lahko gostoto znižamo.

10862491 821959031176273 5119880035761359101 o e1638225178135

Matematična ponazoritev

Graviranje:
(Dolžina x Širina x Gostota graviranja / Hitrost graviranja) = Čas graviranja 

Rezanje:
(Dolžina vseh krivulj rezanja /Hitrost rezanja ) = Čas rezanja

Kako zmanjšati ceno laserskega graviranja in rezanja?

Vaš cilj

Oblikovati izdelek tako, da bo porabil najmanj časa za lasersko graviranje – rezanje ter najmanjšo površino materiala.

Kompleksni dizajni so dražji od preprostih

Z količino elementov na izdelku, narašča tudi porabljen čas in cena izdelka. Uporabite najmanjšo potrebno število elementov za izdelk.

Prekrivajoče se krivulje so potratne

Kadar imate na risbi črte ki se prekrivajo, bo stroj rezal vse. To prekrivanje bo dodatno ožgalo robove na izdelku in porabilo veliko dragocenega časa. Preverite risbe in odstranite odvečne krivulje – črte.

Lomljene krivulje - črte

Izogibajte se lomljenim črtam in krivuljam. Pri rezanju lomljenih črt se stroj med rezanjem  ustavlja po nepotrebnem. To posledično vpliva na porabljen čas in izgled končnega izdelka.

Krivulje so potratnejše od ravnih črt

Najkrajša pot med dvema točkama je premica. Dodajanje krivulj in zaokrožitev bo tudi podaljšalo čas rezanja.

Površinsko ali črtno graviranje.

Glede na velikost izdelka in zahteve je smiselno izbrati ustrezen tip gravure. V nekaterih primerih črtna gravura prihtani veliko časa.

Debelejši izdelki se režejo počasneje

Z narašajočo debelino materiala hitrost rezanja hitro pada. V času v katerem je izrezan en pravokotnik debeline 6mm, sta lahko izrezana dva pravokotnika debeline 4mm z enakima stranicama. Tanjši materiali so praviloma tudi manj ožgani in rezani robovi so bolj pravokotni.

Trši materiali so praviloma dražji za rezanje

Manj gosti materiali se pri isti debelini režejo hitreje. Kadar je smiselno izberite mehkejšo izbiro.

Svetovanje

Za vsa dodatna vprašanja nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo pomagali pri oblikovanju in izbiri ustreznih materialov.

Shopping Cart
REPLIKATOR - Unikatni leseni izdelki
Scroll to Top