Kje kupiti les za graviranje in rezanje

Uvod

Izbira lesa ima močan vpliv na končni izgled in mehanske lastnosti izdelka.  Že na začetku moramo izbrati ustrezno vrsto lesa. Les ki se odlično reže z laserjem, se morda ne bo dobro obnesel za lasersko graviranje . Nekatere vrste lesa pa predstavljajo dober kompromis med laserskim graviranje in rezanjem.

Les za lasersko rezanje

Za lasersko rezanje so idealne ravne ploske plošče debeline od enega do šest milimetrov. Tanše plošče se ponavadi preveč krivijo, kar je pa debelejše od šest milimetrov pa se bo pretirano ožgalo na rezalnem robu.
Na rezanje vpliva tudi gostota in sestava lesa v prerezu. Mehkejše plošče se bodo lahko rezale z večjo hitrostjo, vendar se lahko pojavi tudi bolj konični rob pri rezanju. 

Les za lasersko graviranje

Odtenek in natančnost gravure sta odvisna od vrste lesa.  Na odtenek lahko do neke mere vplivamo z nastavitvami stroja, v glavnem pa barvo gravure določa les.
Natančnost gravure pa je odvisna od gostote in finosti vlaken v lesu.  Praviloma  listavci z gostejšo strukturo omogočajo bolj natančno graviranje.

Vezane plošče

Vezane plošče so dobavljive pri vseh večjih dobavljiteljih v Sloveniji. Dobavljive so v formatih: 125×250 cm, 125×200 cm, 150x150cm,…  Ker vsak kupec nima primernega vozila ali potrebe po takšnih formatih plošč, se je z prodajalcem mogoče dogovoriti o razrezu le teh na manjše dimenzije (transportni rez).

Nam znani specializirani prodajalci lesa. Tukaj se naročajo večje količine plošč. Cena na kvadrat je ugodnejša, razrez pa je potrebno doplačati.  Izbira plošč je praviloma večja. Za prevzem in razrez se je priporočljivo predhodno dogovoriti.

Trgovine z gradbenim materialo v katerih omogočajo enostavni razrez plošč. Material je mogoče dobiti še isti dan v času obratovanja žage. 

  • Obi
  • Bauhaus
  • in ostali…

Na kaj pazit pri nakupu plošč?

Kako hitro in za kakšno ceno vam jih bo narezal pa je odvisno od vsakega ponudnika posebaj. Za večje količine se je praviloma dobro naročiti v naprej, saj je hitrost dobave pogosto odvisna od zaloge in zasedenosti žage.

Cene plošč in razreza se med prodajalci razlikujejo. Nekateri imajo razrez že všteto v ceno, vendar je cena kvadratnega metra praviloma dražja. Ta opcija je zanimiva, kadar se zelo mudi povšina plošč pa je razmeroma majhna, število rezov pa veliko.

Potrebno je tudi paziti na kakovost plošč. Le te so označene z klasami:  A/A,  A/B,   B/B … . Za graviranje in vidne površine priporočam A/A in A/B .   Nižja kot je klasa več bo napak na površini (grče, kitane reže , flike, temne lise,..) Te napake lahko predstavljajo težavo pri graviranju slik in velikih napisov.  Nekatere napake niso tako motoče.Na primer pri manjših delih, kjer je le te mogoče tako razporediti, da se grči ali fliki izognemo.. 

Napake ki se še pojavljajo so vrzeli v notranjih plasteh plošče. To predstavlja večje probleme pri laserskem rezanju, saj lahko zmanjša mehanske lastnosti izrezanega dela ter včasih prekine rez. Pri graviranju je moteče, kadar nas ta napaka preseneti pod površino gravure. Nekatere vrzeli lahko odkrijemo, če ploščo pregledamo od strani, pri tankih ploščah pa tudi pod močno svetlobo.

Kaj so vezane plošče?

So plošče lepljene iz večih plasti furnirja. Posamezne plasti furnirja so zložene tako, da so lesna vlakna vsake naslednje plasti pravokotna na predhodjno plast. Število plasti je liho z debelino posameznega furnirja do 3mm. Takšno lepljenje plasti daje vezanim ploščam predvidljive mehanske lastnosti. 

Vezana plošča topol:

Podstavki rože

 Zelo pogosto uporabljen za preproste izdelke, saj je cenovno ugoden, lepo se reže tudi z šibkejšimi laserji. Ima nisko gostoto in je zelo primeren kadar je potrebna manjša masa končnega izdelka. Površina je mehka in se hitreje poškoduje. Zaradi mehkobe pa omogoča tudi globje graviranje kar lahko pričara 3D efekt. Dobavljiv je v debelinah od 3mm naprej.

Vezana plošča breza:

DSC 0013 13 scaled

Dobra lastnost materiala je žilavost. Ima nekoliko višjo gostoto kot topol vendar tršo površino.  Za lasersko rezanje ni tako primeren, saj ima laser težave že pri debelini 6mm.  Debelina 4 mm pa se reže odlično.  Po naši oceni je material po mehanskih lastnostih nekje vmes med topolom in bukvijo. Dobavljivost od 4mm naprej.

Vezana plošča AVIO (finska breza):

Po barvi in nekaterih lastnostih je podobna VP breza. Sestavljena je iz zelo tankih slojev furnirja. Dobavljiva je v debelinah od 0,6mm do 4mm. Plošče so namenjene letalski in navtični industriji. Cenov no so dražje in težje dostopne. 

Vezana plošča bukev:

Gravura ptuj

Najpogosteje uporabljen material v našem podjetju. Nudi odličen kontrast pri graviranju. Toni gravure so od svetlo rjavee  do skoraj črne barve. Površina je trda in odporna na vtiske. Material ima višjo gostoto. Režemo ga od debeline 4mm, do 6mm. Rezanje je mogoče  tudi do 8mm (ampak manj pogosteje). Dobavljivos od debeline 4mm naprej.

Vezana plošča smreka:

Smo zasledili, da jo ponujajo nekateri trgovci. Pri testiranju nam ni uspelo prerezati  z laserjem. Za natančno lasersko graviranje so manj primerne.

Lepljene plošče:

Oprema prodajalne

Zaradi debeline niso primerne za lasersko rezanje. Pravtako  niso primerne za graviranje fotografij, saj se posamezne deščice preveč razlikujejo kar pomeni različne odtenke gravure med posameznimi deščicami. 
Te plošče so primerne za graviranje tabel, logotipov in napisov.  Končne mere takšne plošče je potrebno predhodno ali naknadno narezati na žagi.

Plošče in izdelki iz naravnega lesa

Dobavljivo pri mizarjih, na žagah, in v specializiranih trgovinah za les. Lastnosti graviranja se med posameznimi vrstami lesa  zelo razlikujejo. Zato je primerno nabaviti kak izdelek ali kos lesa več, da se tako s testiranjem določi ustrezne nastavitve stroja.

 

galerija izdelkov iz lesa

Graviranje na gajbice iz naravnega lesa. 

Bajs

Smreka – bor:  Zaradi strukture lesa (debelih in mehkih vlaken) je površina gravure valovita. Ta lastnost je lahko dobrodošla pri velikih površinah. Manj primerna pa za graviranje drobnega  teksta in ostrih fotografij.

Vzorci

Podstavki izrezani iz različnih furnirjev. Tanek les se bo za razliko od vezane plošče pri upogibanju hitreje zlomil. Vezane plošče so pravokotno lepljene iz tankega furnirja, zato bodo pri upogibanju odporne v vse smeri. Furnir pa se bo pri upogibanju praviloma zlomil vzporedno z smerjo lesnic.

personalizirana darila

Lesene kuhalnice so narejene iz gostega lesa z tankimi vlakni, kar jih naredi odličen material za graviranje majhnih napisov in ostre grafike.

Vse zgoraj napisano je na podlagi lastnih izkušenj od leta 2012. Osebnega mnenja o kakovosti in cenah ponudnikov ne želim deliti javno. Našteti so zato, da veste kje iskati.  Če vas kaj podrobneje zanima ali želite kaj dodati v vsebino, me lahko kontaktirate zasebno.

Shopping Cart
REPLIKATOR - Unikatni leseni izdelki
Scroll to Top