Zunanje komponente laserskega rezalnika (CO2)

Osebni računalnik

Za uporabo laserskega rezalnika potrebujemo osebni računalnik z nameščeno ustrezno programsko opremo:

  • CAM program, v katerem nastavljamo vse parametre rezanja in graviranja
  • Program za vektorsko in rastersko oblikovanje 

Računalnik je na stroj povezan žično (USB)  in nam omogoča upravljanje stroja preko računalnika. 

Programe- risbe lahko nalagamo na stroj tudi preko USB ključka, vendar v tem primeru stroj upravljamo s pomočjo strojne konzole.

Hladilnik laserskega izvora

Tvorba laserskega žarka porabi veliko energije. Ker ta proces ni idealen, se le del energije pretvori v laserski žarek primeren za rezanje in graviranje. Preostal del enegje pa se pretvori v odpadno toplotno energijo, katero moramo odvajati iz sistema. Nekateri CO2 laserji uporabljakjo direktno hlajenje z ventilatorji, pri večini, pa je to rešeno z vodnim hlajenjem. Skozi lasersko cev se pretaka hladilna tekočina (demineralizirana voda), katero poganja zunanja naprava (chiller) za hlajenje vode, ter regulacijo temparature.

Zračna pumpa - air assist

Proces laserskega rezanja in graviranja je točkovno uparjanje materiala obdelovaca. Z konstantnom tokom  zraka v rezalni šobi zaščitimo lečo pred nalaganjem dimnih usedlin. Dimne usedline na leči s časoma zmanjšajo efektivnost rezanja ter dolgoročno uničujejo kakovost leče.  Zrak ki zapušča šobo pa ima tudi funkcijo pri rezanju in graviranju.  Sproti odstranjuje dim iz vrzeli med rezanjem. 

Tok zraka poganja zunanja pumpa / kompresor, katere pretok  reguliramo po potrebi.

Sistem za odsesavanje dimnih plinov /filtrirna naprava

Zroraj omenjene dimne pline je potrebno odvajati iz stroja in prostora. Za to uporabljamo velike odsesevalnike  z priporočenim pretokom zraka. Dimne pline je tudi priporočljivo filtrirati.

Odsesevalniki so praviloma tudi najglasnejša komponenta, zato je smiselno izbrati takšnega ki ne povzroča preveč hrupa.

Shopping Cart
REPLIKATOR - Unikatni leseni izdelki
Scroll to Top