Kje kupiti les za graviranje in rezanje

Vezane plošče

Vezane plošče so dobavljive pri vseh večjih dobavljiteljih v Sloveniji. Dobavljive so v formatih: 125×250 cm, 125×200 cm, 150x150cm,…  Ker vsak kupec nima primernega vozila ali potrebe po takšnih formatih plošč, se je z prodajalcem mogoče dogovoriti o razrezu le teh na manjše dimenzije (transportni rez).

Nam znani specializirani prodajalci lesa. Tukaj se naročajo večje količine plošč. Cena na kvadrat je ugodnejša, razrez pa je potrebno doplačati.  Izbira plošč je praviloma večja. Za prevzem in razrez se je priporočljivo naročiti.

Nam znane trgovine, pri katerih je v ceno plošč všteto rezanje. Material je mogoče dobiti isti dan v času obratovanja žage. 

  • Obi
  • Bauhaus
  • in ostali…

Na kaj pazit pri nakupu plošč?

Kako hitro in za kakšno ceno vam jih bo narezal pa je odvisno od vsakega ponudnika posebaj. Za večje količine se je praviloma dobro naročiti v naprej, saj je hitrost dobave pogosto odvisna od zaloge in zasedenosti žage.

Cene plošč in razreza se med prodajalci razlikujejo. Nekateri imajo razrez že všteto v ceno, vendar je cena kvadratnega metra praviloma dražja. Ta opcija je zanimiva, kadar se zelo mudi povšina plošč pa je razmeroma majhna, število rezov pa veliko.

Potrebno je tudi paziti na kakovost plošč. te so označene z klasami:  A/A,  A/B,   B/B … . Za graviranje in vidne površine priporočam A/A in A/B .   Nižja kot je klasa več bo napak na površini (grče, kitane reže , flike, temne lise,..) Te napake predstavljajo problem pri graviranju slik in velikih napisov.  Nekatere napake niso tako motoče pri manjših delih, kjer je le te mogoče tako razporediti, da se grči ali fliki izognemo.. 

Napake ki se še pojavljajo so vrzeli v notranjih plasteh plošče. To predstavlja večje probleme pri laserskem rezanju, saj lahko zmanjša mehanske lastnosti izrezanega dela ter včasih prekine rez. Pri graviranju je moteče, kadar nas ta napaka preseneti pod površino gravure. Takšne vrzeli lahko odkrijemo, če ploščo pregledamo od strani, pri tankih ploščah pa tudi pod močno svetlobo.

Podstavki rože

Topol: zelo pogosto uporabljen za cenene izdelke, saj je cenovno ugoden, lepo se reže tudi z šibkejšimi laserji. Ima nisko gostoto in je zelo primeren kadar se potrebuje nizka masa končnega izdelka. Površina je mehka in se hitreje poškoduje. Zaradi mehkobe pa omogoča tudi globje graviranje kar lahko pričara 3D efekt. Dobavljiv v debelinah od 3mm naprej.

DSC 0013 13 scaled

Breza:  Dobra lastnost materiala je žilavost. Ima nekoliko višjo gostoto kot topol vendar tršo površino.  Za lasersko rezanje ni tako primeren, saj ima laser težave že pri debelini 6mm.  Debelina 4 mm pa se reže odlično.  Po naši oceni je material po lastnostih vmes med topolom in bukvijo. Dobavljivost od 4mm naprej.

Gravura ptuj

Bukev: Najpogosteje uporabljen material v našem podjetju. Nudi odličen kontrast pri graviranju. Od svetlo rjavega odtenka do skoraj črne barve. Površina je trda in odporna na vtiske. Material ima višjo gostoto. Režemo ga od debeline 4mm, do 6mm. mogoče je tudi 8mm (ampak manj pogosteje). Dobavljivos od debeline 4mm naprej.

Oprema prodajalne

Plošče iz lepljenega lesa.  Zaradi debeline niso primerne za rezanje z laserjem. Za graviranje fotografij jih ne bi priporočal, saj so sestavljene iz večih deščic, katerih lastnosti se lahko razlikujejo. Za graviranje tabel, logotipov in napisov pa so odlična izbira. 

Plošče in izdelki iz naravnega lesa

Dobavljivo pri mizarjih, na žagah, in v specializiranih trgovinah za les. Lastnosti graviranja se med posameznimi vrstami lesa  zelo razlikujejo. Zato je vedno dobro nabaviti kak izdelek ali kos lesa več, da se z testiranjem določi ustrezne nastavitve stroja.

 

galerija izdelkov iz lesa

Graviranje na gajbice iz naravnega lesa. 

Bajs

Smreka – bor:  Zaradi strukture lesa (debelih in mehkih vlaken) je površina gravure valovita. Ta lastnost je lahko dobrodošla pri velikih površinah. Ni pa primerno za graviranje majhnega teksta in ostrih fotografij.

Vzorci

Podstavki izrezani iz različnih furnirjev. Tanek les se bo za razliko od vezane plošče pri upogibanju hitreje zlomil. Vezane plošče so pravokotno lepljene iz tankega furnirja, zato bodo pri upogibanju odporne v vse smeri. Furnir pa se bo pri upogibanju praviloma zlomil vzporedno z smerjo lesnic.

personalizirana darila

Lesene kuhalnice so narejene iz gostega lesa z tankimi vlakni, kar jih naredi odličen material za graviranje majhnih napisov in ostre grafike.

Vse zgoraj napisano je na podlagi lastnih izkušenj od leta 2012. Osebnega mnenja o kakovosti in cenah ponudnikov ne želim deliti javno. Našteti so zato, da veste kje iskati.  Če vas kaj podrobneje zanima ali želite kaj dodati v vsebino, me lahko kontaktirate zasebno.

Oglejte si izdelke v naši ponudbi

Božični okraski(10)

Leseni novoletni okraski za jelko Novoletni okraski iz lesa bodo zagotovo popestrili dekoracijo vašega doma.  Odlično se podajo na jelko,  venčke odlično pa se tudi podajo, kot dekoracija  božičnih daril. Lahko jih tudi pobarvate, vendar verjamemo, da so v naravni obliki najlepši. Oblikovani in izdelani so v sloveniji iz kakovostnih materialov.

Lesene škatlice(1)

Lasersko izrezane škatlice iz bukovega lesa

Leseni podstavki(8)

Lasersko izrezani leseni podstavki za kozarce

VEČ NA TEMO (LASERSKO GRAVIRANJE IN REZANJE ):

  1. MATERIALI
  2. OPREMA 
  3. PROCES 
  4. UPORABA 
  5. PRIPRAVA 
  6. PREDNOSTI 
  7. TRGOVINA IZDELKOV – Obiščite našo spletno trgovino
Shopping Cart
%
REPLIKATOR - Unikatni leseni izdelki
Scroll to Top