Izbira primernega laserskega rezalnika / gravirnika

laserski rezalnik

V tem prispevku vam bom pomagal pri izbiri primernega lasersko rezalnega stroja za vaš hobi, popoldansko obrt ali majhno podjetje. Izpostavil bom tudi, na kaj morate biti pozorni pred nakupom. 

Znanje računlniškega risanja! Za rezanje materialov v stroj pošiljamo risbe v vektorski grafiki. Pred nakupom stroja, je priporočljivo, da osvojite vsaj nekaj veščin vektorskega risanja. Trenutno je mogoče preko spleta “sneti” ali kupiti pripravljene risbe za izrez, vendar, je včasih potrebno kaj popraviti, dodati in kaj hitro boste potrebovali pomoč nekoga.  Če imate idejo za izdelek, vam priporočamo, da se obrnete na nas, ali podjetje v okolici. Skupaj pripravimo prototip in prve serije izdelkov. V tem procesu, se lahko veliko naučite, testirate izdelek na trgu in se šele nato spustite v nabavo ustreznega stroja. 

Materiale, ki jih želite rezati. Z laserjem do 100w se pretežno reže les ( furnir, vezane plošče, balza, pluta…) papir, Plastika (izbor je omejen saj material ne sme vsebovati klora ali drugih strupenih snovi)…  Zraven naštetih materialov se lahko gravira tudi na steklo in keramiko. Za rezanje kovin so potrebne moči  laserja okrog 1kW. 

– Dobavitelji materiala. Iskanje dobaviteljevzahteva kar nekaj časa. Nakup lesenih plošč je nekoliko enostavneje, saj je mogoče pri enem trgovcu kupiti več vrst lesa. Pri umetnih masah pa je potrebno veliko iskanja.

Obdelovalna površina stroja.  Večja obdelovalna površina vam bo vzela nekoliko več prostora v delavnici, cena stroja pa bo nekoliko višja. Dolgoročno, pa vam bo zagotovila prednost pred konkurenco. Prevzeli boste lahko naročila, ki jih nekateri konkurenti ne bodo zmogli. Material botste lahko dobavljali v večjih formatih in posledično bo  nekoliko manj odpada.

Moč laserja. Večja moč pomeni tudi večjo hitrost rezanja in prednost pred konkurenco.  Posledično večja moč laserja prinese tudi večjo začetno investicijo in nekoliko višje stroške servisiranja stroja. Na primer z Laserjem moči 45W lahko režemo les do debeline 6mm, z laserjem moči 90W pa do 12mm. 

Hitrost rezanja/graviranja. Hitrost pride bolj do izraza pri graviranju. Moč laserskega žarka nas praviloma bolj omejuje pri izbrani hitrosti rezanja. Pri graviranju večjih površin pa je hitrost graviranja največja omejitev.  Na hitrost vpliva tudi togost stroja ter moč motorjev.

Debelino rezanja. Z močnejšimi laserji je mogoče rezati les in pleksi do debeline 12mm, vendar se pri debelinah stena reza nekoliko popači. Pri debelinah 6- 8mm še popačenje ni tako vidno, pri debelejših pa lahko postane moteče. Za različne debeline imamo na razpolago tudi leče z različnimi žariščnimi razdaljami. 

Servis in nadomestni deli! Pomembno je izbrati dobavitelja in serviserja v okolici. Kadar se v poplavi naročil pripeti okvara, je hiter servis zlata vreden. Bodite pozorni, da ima serviser na zalogi rezerve dele, da je serviser iz Slovenije (obisk serviserja iz tujine je lahko tudi nekaj 100€, samo za obisk).  Da se ime stroja pojavlja na forumih. ( Več kot je teh strojev, več je znanih rešitev, kako odpraviti  težavo na stroju..) Smiselno je obiskati več dobaviteljev ter se pogovoriti z njihovimi strankami.  

Dim in ventilacija! Pri rezanju z  laserjem se sprošča dim. Zraven stroja je ponavadi priložen sistem za odsesavanje dimnih plinov, vendar je pred nabavo priporočljivo razmisliti, kam dimne pline odvajati. Smiselnio je razmislit o nakupu filtrirne naprave. Pozimi lahko odvlek dima zelo ohladi delovni prostor.

Zaščita vida in kože! Laserski žarek je v neposrednem stiku lahko nevaren za oči in kožo. Industrijskih strojih so običajno zaščiteni z varnostnim pokrovom in senzorjem za odpiranja. Pri hobi izvedbi pa je stroj lahko odprt brez ustrezne zaščite. Pri delu z laserskimi stroji je priporočljivo nositi zaščito oči in kože. Posebaj nevarni so odbiti žarki, saj so le ti nepričakovani.

– Konkurenca. V Sloveniji je lasersko gravirnih strojev vsak dan več. Nekateri bi rekli, da jih je skoraj toliko kot traktorjev. Trg je nasičen z poceni izdelki iz tujine,  kostumizacija zahteva veliko spretnosti in časa. Trenutno je nakup stroja smiselen za nekoga, ki že ima zagotovljene stranke in si želi z nakupom stroja zagotovi nemoten dostop, ali pospešitev lastne proizvodnje.

Izvedbe laserskih rezalnikov

Lasersko rezalni stroji se razlikujejo pa izvoru laserskega žartka. Izvor in moč žarka vplivata na to, kater materiale lahko režemo / graviramo.  Moč žarka pa praviloma vpliva na hitrost rezanja, ceno stroja in stroške vzdrževanja. 

Diodni laserji so lahko zanimiva izbira za nekoga, ki bo občasno rezal in graviral za svoj hobi. Rezanje in graviranje bo potekalo  počasi, vendar bo cenovno zelo ugodno. Z zelo nizkim vložkom bo lahko nadgradil svoj 3d tiskalnik ter tako dodal dimenzijo žganja v les in papir.

C02 laserji do 40W so lahko ugodna investicija za nekoga ki bo v popoldanskem času izdeloval nakit, obeske, modelčke in druge drobnarije. Njegova prednost je lahko kostumizacija in grafična inovativnosti.  Žal pa bo stroj za resno delo podhranjen z močjo in površino obdelave.

CO2 laserji do 130W . Stroji primerni za rezanje različnih nekovinskih materialo. Dnevno je na njih mogoče izrezati nekaj 1000 kosov. rezanje lesa in plastike do 12 mm, …  Zelo primerna izbira za storitve, mizarje, izdelovalce maket,..

Fiber laser do 40W. Primeren za graviranje na nekatere kovine. 

CO2 laserji z močjo nad 500W, fiber laser, Nd-YAG laserji večjih moči. Raba v industriji za rezanje pločevine.

 

Vrste laserskih rezalnikov po izvoru žarka

DIODNI LASER

71qR9ypiGbL. AC SY450

Postajajo vse popularnejši v hobi in lastni izdelavi. Kupiti jih je mogoče kot stroj ali kot modul, ki se namesti na 3D tiskalnik, CNC rezkar.

Modul se premika po XY osi zato, moč žarka ne pada glede na pozicijo na obdelovalni mizi.

Pri teh strojih je potrebno opozoriti, da se prodajajo brez varnostnih komponent, kot so: kovinsko ohišje, odsesavanje dimnih plinov, ustrezna zaščita vida.

Opozoriti je potrebno, da je oglaševanje takšnih strojev zelo zavajujoče. V oglasih precenjujejo zmožnosti teh strojev ter enostavnost uporabe. 

Video
Moč žarka do 17W

CO2 LASER

maxresdefault

Žarek do obdelovanca potuje preko zrcal, zato moč žarka glede z oddaljenostjo od izvora upade do 10%. 

Izvedba 40-130W Zelo primerni za rezanje organskih materialov in plastike, Življenska doba CO2 cevi: odvisno od sreče in obremenitve 1200 ur- 5000 ur

Izvdba 1kW in več v idustriji za rezanje pločevine.

 

FIBER LASER

RAYCUS 50W fiber laser lazer marking machine for jewelry phone case metal surface fiber lazer marker.jpg Q90.jpg  scaled

Nd-YAG LASER

Slika laser

Laserski rezalniki za les

Za lasersko rezanja lesa so priporočljivi CO2 laserji z močmi med 40 in 130 wati. CO2 laserji imajo primerno valovno dolžino, ki omogoča rezanje ogranskih materialov. Med te materiale sodijo tudi les, papir in podobni lesni materiali.
Najpogostejša izbira za lasersko rezanje so CO2 laserji v steklenih tubah. V žargonu jih imenujemo tudi žarnica. V primerjavi z RF so ti  ugodnejši pri višjih močeh. Moč laserskega žarka pa je pomembna za lasersko rezanje.

Laser za graviranje lesa

Za lasersko graviranje lesa potrebujemo moč žarka nekje  do 50 watov.  Običajni izvor CO2 DC – steklena cev se dobro obnese, vendar nekateri za boljše rezultate izberejo CO2 RF.

CO2 DC

Cenovno ugoden CO2 laserski žarek v stekleni cevi (žarnica), katerega moč kontroliramo z signalom konstantnega toka. Omogoča višje moči laserskega žarka po ugodnih cenah.  Zaradi občutljivosti komponent ima krajšo življensko dobo.

CO2 RF

Prednost CO2 RF je v natančnejši kontroli laserskega žarka pri graviranju in doljši življenski dobi laserskega izvora. Slabost pa je višja vstopna cena pri nakupu ter stroški vzdrževanja. Moč žarka se kontrolira z frekvenco, kar omogoča nekoliko višjo natančnost in hitrost pri laserskem graviranju.

V podjetjiu REPLIKATOR že od leta 2012 uporabljamo 100W CO2 LASERS-ski rezalnik. Večino  informacij  bazira na dosedanjih izkušnjah in poznavanju sorodnih tehnologij. Nekater informacije so lahko subjektivne, zato priporočam, da še sami raziščete področje. V kolikor se s čim ne strinjate ali želite dopolniti, me lahko kontaktirate na elektronski naslov, ki ga najdete na spletni strani. 

REPLIKATOR - Unikatni leseni izdelki
Scroll to Top